İstanbul Amatör Tiyatro Günleri 2011 Başladı!




Amatörler İstanbul’da 20. Kez Buluşuyor!

İlki 1985 yılında düzenlenen İstanbul Amatör Tiyatro Günleri (İATG) bu yıl 20. kez düzenleniyor. İATG 20. festivale gelinceye kadar, toplum tabanında her ne için olursa olsun tiyatroyu var etme mücadelesi veren herkese kapılarını açmaya çalıştı. 20 festival boyunca kimler geldi, kimler geçti İATG sahnelerinden? Lise ve üniversitelerde tiyatro yapan öğrenci toplulukları biraraya geldikleri her oyundan sonra gerçekleşen fuayelerde tanıştılar, tartıştılar, deneyimlerini paylaştılar. Mesleki yaşamlarına teslim olmayıp, hayatlarında tiyatroya yer açmak için mücadele eden çalışanlar birbirlerinden destek alarak her defasında yeniden ‘sahne!” dediler. Kürtçe, Ermenice, Rumca, Lazca ve Çerkezce oyunlar oynadıkları için kamusallaşma sıkıntısı çeken tiyatro grupları kendilerini İATG sahnelerinde ifade ettiler. Ulus-devlet kendilerini “yabancı” saydığı için adları unutulmaya terk edilmiş Türkiyeli oyun yazarları ve tiyatro insanları bu festivalde hatırlandı ve unutulmamak üzere hafızalara kazındı. Varoşların yetenekli ve yaratıcı gençleri ve çocukları, eşcinseller, yasaklamalara maruz kalanlar, engellenenler, sendikalarda tiyatroyu yaşatmaya çalışanlar, alternatif kültür merkezleri ve sanat evlerinin aktivistleri; çoğunun yolu mutlaka İATG sahnelerine uğradı, sözleri hoş birer seda olarak salonlarda çınladı, solukları kulislere sindi. Ve işte şimdi geldik yirminci festivale...


Bu alternatif tiyatro buluşması zaman içerisinde farklı tiyatro örgütleri tarafından, ATÇ, İATP ve TTB-İstanbul imzalarıyla organize edildi. 2011 sezonuna gelindiğinde bir tartışma platformu inşa ederek yeni bir örgütlenme vizyonu kurmaya aday bazı grupların ortak iradesiyle hayat buluyor ve “Sahne İstanbul” diyor. Sahne İstanbul, örgütlenme ihtiyacı ve arayışını tartışmaya açtığı seyyar kürsüsünü şimdi de İATG sahnelerine taşıyor. Bu nedenle İATG 2011, ana temasını “örgütlenme” olarak belirliyor.

Eğer Sahne İstanbul’sa, biz oyunculara düşen rolümüzün hakkını vermektir. Öyleyse perde!

http://sahneistanbul2011.wordpress.com/
sahneistanbul2011@gmail.com

Program
6 Mayıs Cuma
20.30 Açılış: 20. İstanbul Amatör Tiyatro Günleri Açılış Kokteyli Ayla Algan’ın katılımıyla. Etkinlik davetiyelidir. (Taksim Maya Sahnesi)

7 Mayıs Cumartesi
16.00-19.00 Forum: Üniversite Tiyatroları Örgütlenmeyi Tartışıyor (Boğaziçi Üniversitesi, İbrahim Bodur Oditoryumu)
20.30 Oyun: Macbeth / William Shakespeare Ege Üniversitesi Tiyatro Topluluğu (Boğaziçi Üniversitesi, Garanti Kültür Merkezi)

8 Mayıs Pazar
13.00 Oyun: Tekrar Çal Sam / Woody Allen Gaziantep Üniversitesi Tiyatro Oyuncuları Kulübü (Boğaziçi Üniversitesi, Garanti Kültür Merkezi)
17.30 Oyun: Midas’ın Kulakları / Güngör Dilmen Yaşayan Tiyatro (Boğaziçi Üniversitesi, Garanti Kültür Merkezi)

9 Mayıs Pazartesi
14.00-18.00 Atölye: Oyun ve Mekan Yürütücü: Ayla Algan (Boğaziçi Üniversitesi, Demir Demirgil Salonu)

11 Mayıs Çarşamba
20.00 Oyun: Kadınlar Meclisi / Aristophanes (Kolaj) Boğaziçi Üniversitesi Oyuncuları (Boğaziçi Üniversitesi, Demir Demirgil Salonu)

14 Mayıs Cumartesi
14.00 Oyun: Bir Yaz Gecesi Rüyası / William Shakespeare Namık Kemal Üniversitesi Tiyatro Topluluğu (İstanbul Teknik Üniversitesi Ayazağa Kampüsü, Kültür Sanat Birliği Oditoryumu-Büyük Salon)
18.00 Oyun: Kulaktan Kulağa / Lady Gregory (Deneme Gösterimi) İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Tiyatro Kulübü (İstanbul Teknik Üniversitesi, Ayazağa Kampüsü, Kültür Sanat Birliği Oditoryumu-Büyük Salon)

15 Mayıs Pazar
13.00-18.00 Atölye: Oyun metinleri çevirisi ve sahnelemeyle ilişkisi Yürütücüler: Ahmet Bozkurt, Burç İdem Dinçel, Başak Ergil, Fırat Güllü, Sercan Gidişoğlu (İstanbul Teknik Üniversitesi, Taşkışla Kampüsü, 127 Numaralı Salon)

17 Mayıs Salı
20.00 Oyun: Antigone / Sofokles Taşkışla Sahnesi (Boğaziçi Üniversitesi, Demir Demirgil Salonu)

18 Mayıs Çarşamba
20.00 Oyun: Yastık Adam / Martin McDonagh İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Tiyatro Topluluğu (Boğaziçi Üniversitesi, Demir Demirgil Salonu)

24 Mayıs Salı
20.00-22.00 Söyleşi: Tiyatroda Pratiksiz Teori, Teorisiz Pratik Konuşmacılar daha sonra açıklanacaktır. (Boğaziçi Üniversitesi, Demir Demirgil Salonu)

25 Mayıs Çarşamba
20.00 Oyun: Ada / Athol Fugard İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Tiyatro Kulübü (Boğaziçi Üniversitesi, Demir Demirgil Salonu)

27 Mayıs Cuma
20.00 Oyun: Artık... / Atölye Atölye Tiyatro Topluluğu (İstanbul Teknik Üniversitesi, Maçka Kampüsü, İşletme Fakültesi Tiyatro Salonu)

28 Mayıs Cumartesi
14.00 Oyun: Şirket Hikayeleri / Kolektif Tiyatro Boğaziçi (İstanbul Teknik Üniversitesi, Ayazağa Kampüsü, Kültür Sanat Birliği Oditoryumu-Büyük Salon)
17.00 Söyleşi: Çalışanların Tiyatrosu (İstanbul Teknik Üniversitesi, Ayazağa Kampüsü, Kültür Sanat Birliği Oditoryumu-Büyük Salon)

29 Mayıs Pazar : 125. Yılına Girerken Getronagan Lisesi ve Tiyatro
14.00 Oyun: On Küçük Zenci / Agatha Christie Getronagan Lisesi Öğrencileri–Türkçe 15.00 Oyun: Tağaganin Gnigı (Mütevellinin Karısı) / Yervant Odyan Getronagan Lisesi Öğrencileri-Ermenice
16.30 Oyun: Çehov'un Silahı / Boğos Çalgıcıoğlu (Chekhov's Gun adlı filmden esinlenerek) Getronagan Lisesi Mezunları-Türkçe
17.30 Söyleşi: Getronagan Lisesi ve Mezunlar Derneği'nde Kültür-Sanat Faaliyetleri ve Tiyatronun Yeri Konuşmacılar: Silva Kuyumcuyan ve Boğos Çalgıcıoğlu

30 Mayıs Pazartesi : William Saroyan ve Tiyatrosu
20.30 Panel: Saroyan, Sanatı ve Tiyatrosu Konuşmacılar: Maral Aktokmakyan, Ohannes Kılıçdağı, Uluç Esen
21.30 Okuma Tiyatrosu: Bitlis ve Haraç / Tiyatro Boğaziçi ve Berberyan Kumpanyası

31 Mayıs Salı
19.00 Kapanış: 20. İATG Değerlendirme Toplantısı (İstanbul Üniversitesi, Öğrenci Kültür Merkezi Tiyatro Salonu)